onsdag 18. mars 2015

Rundstykker i matboksen

Det er godt med litt variasjon av og til, så denne gangen får junior med nystekt rundstykke i matboksen.

I tillegg får han med seg noen småpølser, små kyllingkjøttboller og agurkskiver tredd på en grillpinne, druer ved siden av, og enda flere pølser og kjøttboller i den siste papirformen.

Ha en super dag!
♥ Marianne

onsdag 11. mars 2015

Friske urter

Jeg synes det er så koselig å ha friske urter tilgjengelig, og gjør så godt jeg kan med å faktisk bruke dem i maten også...for det er ikke alltid jeg husker. Favoritten min er nok koriander, men der har jeg et elsk/hat-forhold: Jeg elsker planten, den hater meg og dør etter bare en dag eller to...

Friske krydderurter gir først og fremst utrolig mye, og god, smak i matretter. Krydderurtene er ferskvare og bør oppbevares litt kjølig. Noen urter trives best på kjøkkenbenken, mens andre trives best i kjøleskapet. Hvis du vil bruke friske urter i en matrett må du bruke dobbel så mye friske krydderurter enn tørkede (dersom det blir oppgitt tørket i oppskriften).

 Her er en oversikt over hva de vanligste urtene passer til.

Basilikum

Vanlig basilikum er søtlig og kraftig i smaken, noen sier den minner om en blanding av sitron og jasminblomster. Urten passer veldig godt sammen med tomat, og også med pasta, ost, egg, fisk, svinekjøtt, grønnsaksretter og i kjøttfarse.
Basilikum er hovedingrediensen i pesto.
Urten må tilsettes like før servering, siden den mister mye smak ved varmebehandling. Hvis du har en basilikumplante på kjøkkenet sies det at den holder fluene borte. Planten har det best kjøkkenbenken og trenger daglig vanning.

Dill

Som liten mente jeg at dill smakte lakris, nå er jeg ikke like sikker lenger. Uansett er urten god, og den passer ypperlig med fisk- og skalldyrretter, røkelaks og poteter, grillet kjøtt (særlig lam), egg, sild og grønnsaksretter. Lager du frikassé hever du smaken med litt nyklippet dill.
Denne krydderurten trives best i kjøleskapet.

Estragon

Estragon har er litt bitter og anisfrø-aktig smak, som fremhever andre ingredienser i en rett. De fleste kjenner den som smakssetteren i bearnaisesaus. Urten passer godt sammen med kylling, egg, grillet fisk, skalldyr, poteter og grønnsaker. Bruk den gjerne som suppekvast, eller smaksett eddik og olje for å bruke i salater og sauser.

Gressløk

Gressløken, som er i slekt med vårløken, passer sammen med fisk, eggerøre, til å ha i kryddersmør og i kremoster.

Koriander

Koriander har en kraftig smak, både søt og litt bitter. Urten er vanlig i thailandsk, indisk, meksikansk og til dels også kinesisk kjøkken.
Du kan hakke bladene og strø over maten rett før servering, eller la dem koke med for en fyldigere smak.
Koriander passer sammen med kylling og fisk og skalldyr, curryretter, ris- og grønnsaksretter. Lager du mat som inneholder kokosmelk, lime, mango, ingefær, mango, løk og hvitløk så passer det også med koriander.

Mynte

Mynte er urten for desserter og drikker. Frisk mynte egner seg godt i te, drinker, smoothies, desserter, salater, sammen med kokte grønnsaker, i tillegg til sammen med vilt og lam. En kopp myntete etter et stort måltid skal hjelpe fordøyelsen og samtidig være forfriskende. Lag frisk myntete med å trekke bladene i varmt vann (ca 80 grader) i 5–7 min.

Oregano

Oregano, også kalt bergmynte, kjenner de fleste som det vanligste pizzakrydderet. Oregano er også godt i pastaretter, i brød, med svinekjøtt, grillet (okse)kjøtt og salater og i tomatretter. Bruk det gjerne sammen med basilikum. I kokte retter bør oregano tilsettes like før servering, da koking ødelegger smaken.

Persille

Bladpersillen tar sakte men sikkert innpå kruspersillen, som til nå har vært mest vanlig i Norge. Bladpersille har noe kraftigere smak, men de kan lett brukes om hverandre.
Persillens bruksområder er uttallige: garnityr, kjøtt, fisk, skalldyr, grønnsaker, sopp, poteter og så videre. Den er god å bruke i gremolata, som er et italiensk tilbehør laget av hakket persille, hvitløk og finrevet sitronskall. Persille trives best i kjøleskapet.

Rosmarin

Rosmarin er som bar-lignende blader som inneholder eteriske oljer og bitre smaks emner som gir en søt, litt bitter smak. Smaken er veldig sterk, så det må brukes med måte.
Rosmarin tåler varmebehandling, og passer godt til vilt og fete kjøtt- og fiskeretter siden urten bryter ned litt fet smak. Den er spesielt god til lammekjøtt, i pølser og i bakverk som foccaccia.

Salvie

Denne urten har en lett pepperaktig smak og store, ru blader. Den bør brukes alene, siden den ikke trives sammen med andre urter i matretter.
Salvie er super alene i retter av fet fisk, svin – inkludert spekeskinke – lam, kalv, pølser og farsemat, tomat og pasta. En veldig enkel pastarett er å surre hele salvieblader i godt smør og blande dem inn i nykokt pasta.

Sitronmelisse

Sitronmelisse har en delikat duft og smak av sitron, den er frisk, lett og aromatisk. Den vanligste bruken er som pynt på kake og desserter.
Urten kan også prøves i salater, dressinger, drinker, grønnsaksalater, curryretter og til fiskeretter. Prøv også en kvast sitronmelisse i nybrygget te.

Timian

Timian har en aromatisk smak og den passer til kylling og andre kjøttretter. Den passer ypperlig til det meste, faktisk: kjøtt, fisk og skalldyr, i gryter, klare supper og i brød.
Timian setter også prikken over i-en i retter med ost og poteter, og i ertesuppe. Husk at smaken på timian blir kraftigere ved varmebehandling, men den tåler å koke lenge.


♥ Marianne

PS: Hvis du 'får til' korianderplanter på kjøkkenbenken din tar jeg gjerne imot tips om hvordan jeg skal få til mine...