tirsdag 20. august 2013

ABC i matpakkelaging: det grunnleggende

Da barna mine begynte i barnehagen begynte også min interesse for matpakkelaging - ganske enkelt fordi jeg ville at barna skulle ha MATGLEDE!

To–tre brødskiver er helt grei lunsj det også, men siden jeg ble bevisst på at det ikke alltid er så lett å få i barna  «5 om dagen» ville jeg gjøre noe mer ut av matboksene. Som sagt så gjort.

Jeg gjorde noen oppdagelser:

1) Send med barna mat de liker!

2) Oppdelt mat har større sannsynlighet for å bli spist. Det samme gjelder mat du stikker på en pinne.

3) Variasjon er bra, men ikke bli alt for kreativ.

4) Middagsrester er genialt å sende med som del av lunsjen dagen etter.Lunsj er viktig!


Lunsjen din (og barnas) burde bestå av 25-35 % av det daglige energiinntaket ditt, står det i de nordiske anbefalingene for kosthold. Det er derfor viktig at det er nok mat! Et slagord for lunsj kunne vært «grov og grønn», det oppsummerer enkelt hva matpakken bør inneholde.

Vi spiser vanligvis lunsj 3-4 timer etter frokost, og da er det viktig med 'riktig drivstoff' for å opprettholde energi og konsentrasjon utover dagen. For å ha et jevnt blodsukker er det også viktig med grove kornprodukter, pålegg uten tilsatt sukker, og mye frukt og grønt. Drikk vann eller melk til lunsjen, unngå søte drikker.

Hva pakker vi?

Jeg sender alltid med frukt og grønnsaker i matboksen. Det gjør matpakken både mer spennende, og ikke minst mer næringsrik. Hva jeg pakker, varierer i forhold til sesong og hva jeg har i kjøleskapet, men paprika, agurk, knaskegulrøtter og minimais er populære grønnsaker hos guttene. Frukt består ofte av epler, med bær, druer, kiwi eller en halv banan (med skall) som variasjon.

Mat de kan plukke i er favoritter her i huset. Liten mat. Det gjelder også om jeg sender med minigrissini, rugfras, små krutonger eller annet smått.  Oversikt over småtteriet jeg bruker finner du i denne artikkelen.


Jeg har laget veldig pyntet mat i ny og ne, men det er mest for min egen skyld og for gøy. Barna synes ikke det er store greier, de er superfornøyd med runde agurkskiver og gulrot i staver.

De gangene jeg bruker halve grillspyd som maten tres på synes de det er kult (sikkert fordi de fekter med grillspydene etter å ha spist...).

Det er mange som bruker tid og lager nydelige matbokser, og jeg beundrer dem masse for det. Har man lyst til å pimpe opp maten er det flott, men jeg tar meg sjelden tid til det. En artikkel om utstikkere og pynt kan du for øvrig lese her.

Her i huset baker vi brødet selv. Mannen min er kjempeflink til å bake, og brødet er veldig godt – og ganske grovt. Se oppskrift her hvis du vil. Som alternativer til den 'vanlige' brødskiven smører jeg av og til lefser med pålegg. Og ikke nok med det: Jeg har også sendt med piroger, pizzasnurrer, wraps, matmuffins, fullkornspasta med pesto, grove scones, rester av pizza, kyllinglår, omelett, fiskekaker, kyllingnuggets, salat, sandwich, suppe ... skjønner du tegningen?

Du kan sende med det aller, aller meste. Er ikke det supert?

Jeg har ennå ikke prøvd grove vafler - det står på planen for høsten. Følg med!
Og for å ha sagt det: det tar ikke lang tid å pakke matbokser med litt mer variert innhold.

Det beste av alt, oppi det hele, er at barna mine gleder seg til å ta frem matboksen. Hver dag!

Det er matglede, det!God lunsj!
♥ Marianne

1 kommentar:

  1. Grove vafler kan anbefales, de faller i smak her i huset :O)
    Varierte matpakker er viktig, sender også med frukt og grønt hver dag. Disse matboksene med mange rom er helt supre!

    Ha en fin dag!

    SvarSlett