fredag 17. august 2012

Krydderplanter og helgepratGod fredag - nå er det nesten helg!
Her har det igjen vært en nydelig dag, sol og blå himmel - og godt og varmt. Deilig! Vi fikk oss til og med en tur på fjorden i ettermiddag.

Jeg jobber med forsettene mine, og av de tre jeg satt opp er jeg nok flinkest til bare det ene: å drikke mer vann! Jeg har passet på å drikke mye de siste ukene, og det er bra. Treningen går det ikke like bra med, jeg fikk inn tre økter sist uke men har bare en denne uken. Kanskje jeg får jogget en tur i kveld så kommer jeg nærmere målet? :)
Ukeplan for middager er fremdeles noe jeg skal sette opp ... en dag! Kommer til å legge ut planene her som tips for andre, så da har jeg noe å strekke meg etter.

På kjøkkenet mitt nå har jeg to 'gjester' - en basilikumplante og en potte med kruspersille. Vet du, persillen trenger dobbelt så mye vann som basilikumen, den er supertørst!

Det er godt å kunne bruke friske urter i maten, og så er det sunt i tillegg.
Basilikum, som passer til tomatretter eller i salat, suppe eller saus hvor det også er tomat, har innvirkning på fordøyelses- og nervesystemet. Planten har en mild og beroligende effekt som kan være nyttig i behandling av søvnbesvær, angst og depresjon. Basilikum er fra gammelt av også brukt for å øke morsmelkproduksjonen.

Kruspersille er godt å spise hvis du er redd for at du har dårlig ånde eller hvitløksånde. :) Den brukes som pynt (garnityr) på matretter, finklippet over poteter for eksempel, og er også god til fisk, i suppe eller i en omelett. Tilsettes mat rett før servering.
Persillen er en smaksforsterker, spesielt for andre urter. Persille er full av vitaminer, særlig A og C, og har mye kalium og jern.

I den lille kjøkkenhagen min har jeg også gressløk, den kommer igjen år etter år. Siden gressløken er i familie med purre og løk passer den i alle retter hvor man ellers ville bruke løk eller purre. Gressløken er rik på A-, B- og C-vitaminer, og mineraler.

Koriander er også en plante jeg ofte har i vinduskarmen, siden jeg er glad i thai-mat. Bladene kan brukes til det meste: fisk, saus, salat, kylling, salsa eller gryteretter - eller i urteoljer. Koriander sies å være god for fordøyelsen, siden den skal dempe oppblåsthet og luft i magen. I tillegg kan den lindre migrene.

Hvilke urter liker du å bruke?

God helg!
♥ Marianne

PS: Husk å bli med på Bunnpris' store matpakkekonkurranse - du kan vinne et gavekort på kr 2500!


1 kommentar:

  1. Skal og få meg en krydderhage på kjøkken til bassilikum, kruspersille, gressløk og redikker. Får se om det blir neste uke, da skal jeg og starte treningen etter 4 uker pause(flau)

    Lykke til med trim, vann og ukeplanoppsettet:-D

    SvarSlett