mandag 17. september 2012

Man tager 8 liter fløde ...


(Publisert fredag 14/9, oppdatert 17/9) Nå er det festmat på gang! I utgangspunktet er Panna Cotta en rask dessert å lage, men når man skal ha 45 porsjoner tar det litt lenger tid... :)
Moren min skal feire 70-årsdagen sin i morgen, så da har jeg ordnet til desserten i dag. Det tok jammen mer tid enn jeg hadde trodd - men så blir det bra også, da!    (Se oppskrift nederst)


For ikke å få desserten «for tung» valgte jeg å bruke ca 40% matfløte og resten kremfløte. Dette er en variant med sitron (kjempegodt), og den skal toppes med bringebærsaus.
Jeg beregnet 1,25 – 1,5 dl til hver - og traff ganske bra da jeg til slutt helte i glassene, det ble ca 3 dl til overs som guttene ble henrykt over - det får de spise. :)Nesten 8 liter fløte, 11 dl sukker, sitron, vanilje og gelatin = stor kjele på komfyren. Ved siden av lager jeg bringebærsaus - jeg kokte 2 kg frosne bær med melis og vann, lot det til slutt renne av seg i tørkle.


Jeg har omregnet ingrediensene for å lage en oppskift som passer for omtrent 6 personer:

7,5 dl fløte (velg selv om du vil ha bare kremfløte eller blande med matfløte)
150 g sukker
1 (eller 2) vaniljestang
Skall av 1/2 sitron, finriv den gule delen av skallet
6 gelatinplater

Bringebærsaus:
1 pose frosne bringebør (225 g)
2 ss melis (cirka - smakes til)
1/2 dl vann
1 ts sitronsaft (smakes til)

FREMGANGSMÅTE
 1. Legg gelatinplatene i kaldt vann i ca fem minutter. Skyll de godt og klem ut vannet.
 2. Snitt vaniljen på langs, skrap ut førene. Spar på frø og stang.
 3. Vask og tørk sitronen, riv det gule på skallet (på halve sitronen) på et fint rivjern.
 4. Kok forsiktig opp fløte og sukker, vaniljestang, frø og sitronskall. La det trekke på svak varme i 5–10 minutter. Rør inn gelatinen til alt er oppløst. Siles i finmasket sil før du fordeler i 6 porsjonsglass. Sette kjølig i minst to timer før servering.
 5. Kok opp bringebær, vann, melis og sitronsaft, la det småkoke i fem minutter. Sil av i finmasket sil, kok gjerne litt til for å få sausen tykkere. Avkjøl.
Anrettes med en skje med bringebærsaus på toppen av panna cottaen før servering, gjerne også med noen friske bringebær og litt mynte eller sitronmelisse.God appetitt - og god helg!
♥ Marianne

4 kommentarer:

 1. Tusen takk for godt tips. Da blir det dessert her i huset i helgen.
  ha en fin helg

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei, Ja det ble den. Falt i god smak her.. Og siden den er så enkel å lage kommer jeg til å gjøre det flere ganger. Jeg fyller rundt år om en liten stund, så da blir det hjemmelaget dessert :-)
   Tusen takk for en fin blogg. Er her stadig vekk, selv om jeg ikke er så flink til å legge igjen kommentarer.
   ha en fin uke.

   Slett
 2. A debt of gratitude is in order for the pleasant web journal. It was extremely valuable for me. I’m upbeat I discovered this site. Much obliged to you for offering to us,I too dependably discover some new information from your post.
  If you want to learn more about https://theelectricblender.com/best-vitamix-blender/, you can visit now

  SvarSlett