tirsdag 25. september 2012

Ut på tur!

Det er deilig i skogen om høsten!
Vi var på hytta i helgen, og nøt den litt skarpe luften og de vakre fargene. Minstemann kastet støttehjulene og mammahjertet svulmer litt! :)

Høsten er en flott tid for skogsturer, og du behøver ikke ha med all nisten hjemmefra.
Plukk bær og sopp, eller fisk en fisk – og lag turmaten av det du finner underveis. Involver barna i matlagingen, så blir lunsjen en flott familieaktivitet i seg selv. Tilbered lunsjen ved og i bålet, eller ta med et stormkjøkken eller primus hjemmefra.
Her er noen oppskrifter og fremgangsmåter du kan prøve.
 

PINNEBRØD

Dette er en klassiker. J
500 g mel (bruk gjerne litt grovt mel)
2 ts bakepulver
1 ts salt
1 dl matolje
ca 2 dl lunket vann
Bland det tørre. Spe med vann og olje til deigen er passe (litt seig). Deigen rulles til en lang, tynn pølse og tvinnes/surres rundt et grillspidd. Grilles over glørne, husk å snurr på spiddet hele tiden så det ikke svir seg. Du kan også tvinne deigen rundt en pølse, da kalles det «pølse i slåbrok».

TIPS: Det beste spiddet lager du av en frisk gren, når den tas rett fra treet er den mer motstandsdyktig mot flammene. Spikk av barken på den øverste delen hvor maten skal sitte.


FISKESPIDD

Får du fisk er den flott å tilberede på tur.
Rens fisken, men la hodet sitte på. Snitt skinnet, gni inn med salt og pepper. Træ et spidd inn ved halen, gjennom den åpne buken og ut gjennom hodet. Sperr opp buken ved å sette inn ferske småkvister på tvers. Stekes over glørne. Fisken er ferdig når kjøttet løsner fra beina.

FISK I FOLIE

Du kan også tilberede fisken i folie på glørne. Rens fisken og skjær fileter, legger i dobbelt folie som er godt smurt.
Krydres etter ønske. Får du ørret er det veldig godt å smøre fisken med pesto før den stekes. Pakk folien rundt fisken, pass på at åpninger vender oppover så ikke saften renner ut. Legges i glørne, stekes i 10-20 minutter.

KANTARELLGODT

Finner du kantarell eller annen sopp er dette luksusmat på tur
200 g kantarell/sopp
Hvitløk
Smør
Pariserloff
Vårløk

Stek soppen i tørr panne til fuktigheten er ute. Finhakk et fedd hvitløk, ha dette og 1 ss smør i pannen.
Skjær loffen i skiver, gni inn skivene med hvitløk. Rist med litt smør i en stekepanne. Legg soppen på skivene, pynt med vårløk.

NB! Er du ikke trygg på soppen du plukker – ikke spis den før den er kontrollert!

KJØTTKAKER I LØK

Løk
Kjøttdeig
Salt, pepper (og annet krydder etter ønske)
Margarin/smør/matolje
Aluminiumsfolie


Rør kjøttdeigen sammen med krydder. Del en stor løk i to på midten, fjern midten slik at bare de to ytterste ringene blir igjen. I hulrommet legger du krydret kjøttdeig. Smør aluminiumsfolie med smør/margarin/olje og pakk rundt løken. Legg pakken i glørne og la den steke i ca. 15 minutter, avhengig av størrelsen på løken.

KJØTTKAKER I PAPRIKA

Som over, men bytt ut løken med halve paprikaer. Tilsett gjerne hakket løk sammen med kjøttdeigen,og topp det med revet ost.

ENKELT GRILLSPYD

Ta med:
Pølse
Flesk
Løk
Poteter
Tomater

Kjær ingrediensene i skiver, træ vekselvis på spidd. Pensle gjerne med litt olje før du krydrer etter ønske og smak. Stek helst rett over glørne, ca 10 minutter.

ROGNEBÆRGRØT

Bruk ca 4 dl bær og kok dem med 1 1/2 dl vann. Hvis man har kan man tilsette to søte epler. Smak til med sukker. Bland ut 15 g potetmel med litt vann og ha det i når grøten koker. La det bare få et oppkok etter at jevningen (potetmelet) er hatt i. Ta kjelen så til side og la den stå til det blir kaldt.

MUFFINS I APPELSINSKALL

Lag muffinsrøre (eller ta med en ferdigmiks)
2 dl mel
1 ts vaniljesukker
1 dl sukker
1 ½ ts bakepulver
1 dl melk
50 g smeltet smør

1 appelsin per person
Aluminiumsfolie

Kutt toppen av appelsinene (åpning ca 4 cm), ta ut innmaten av appelsinen og av toppen/lokket.
Lag muffinsrøre (vil du gjøre det enkelt har du med denne hjemmefra), fyll appelsinene halvfulle (ikke mer, dette eser). Legg på lokket/toppen, pakk inn i folie og legg pakkene i glørne. Steketid ca 10-15 minutter.

TYTTEBÆRGRØT

Finner du tyttebær kan du lage grøt, i skogen eller når du kommer hjem. Noen oppskrifter er med potetmel, andre med rugmel. Her er en variant med rugmel:

1 liter tyttebær
200 g sukker
4 dl vann
200 g sammalt fin rug

Kok tyttebær, vann og sukker i 10 minutter. Rør godt rundt slik at alle bærene blir most (bruk kjøkkenmaskin/stavmikser hvis du er hjemme). Dryss i melet, røres godt inn, kok i 10 minutter til. Serveres med fløte.Ha en super tirsdag!
♥ Marianne

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar