torsdag 13. juni 2013

Klassisk sommermiddag

Makrellen er her! Det er lite annet som kan konkurrere med den når det kommer til sommermiddager her i huset! Her er min oppskrift på stekt makrell med rømmesaus og agurksalat.


Start med agurksalaten, det er best om den lages minst en halvtime i forveien.

AGURKSALAT:
1 slangeagurk

Lake:
1/2 dl eddik (du kan også bruke sitronsaft eller epleeddik)
1 dl vann
1 ss sukker
1/2 ts salt
litt malt, hvit pepper
1 ss persille

(Jeg har hørt at det er godt med en knivspiss med tørrsennep oppi, men det har jeg ikke prøvd selv - eller smakt).

Bland ingrediensene til laken godt, det blir best hvis sukkeret og saltet løses helt opp før agurken has i. Skjær agurken i tynne skiver. Jeg bruker mandolin, har du ikke dette er ostehøvel et godt alternativ. Legg agurkskivene i laken, sett gjerne kjølig til det skal spises.

STEKT MAKRELL:
3-4 makrell (Hos oss med 2 voksne og 2 barn er 3 nok)
4 ss mel
2 ts salt
1 ts pepper

Skjær ut fiskefiletene.
Bland salt og pepper med melet, legg det i en dyp tallerken. Vend filetene i melblandingen.Stek makrellfiletene i smør i middels varm panne, cirka to minutter på hver side. Steker du skinnsiden sist vil ikke filetene 'vri' seg.
Ta filetene ut av pannen når du er ferdig uten å helle ut smøret og det som er i pannen - for det skal kokes ut med rømme til saus.


RØMMESAUS:
1 ss mel
1 beger rømme (eller crème fraîche)
Noen ss melk

Strø melet i pannen, ha i rømmen. Kok opp under omrøring, spe eventuelt med litt melk til du får den konsistensen du ønsker.


Serveres med nypoteter.
Kjempegodt!

♥ Marianne

mandag 27. mai 2013

Tentamensmatboks

Husets tenåring har mattetentamen i dag, og da er det viktig med riktig mat i boksen!

Hvorfor skriver jeg «riktig mat»? Fordi maten vi spiser har en effekt på blodsukkeret vårt, og gjennom det en effekt på overskudd og energi.

Matboksen inneholder to hjemmebakte grovbrødskiver med kyllingpålegg
og ost, minigrissini, paprika, agurkskiver og skiver av kalkunpølse.
Blodsukker er et mål for mengden glukose i blodet, og dette påvirkes av både måltidsrytmen din - og hva du spiser. Et jevnt blodsukker er gunstig! Hjernecellene kan bare bruke glukose som energikilde og er avhengige av jevn tilførsel fra blodet. (kilde: melk.no)

Vi skiller mellom «raske» og «langsomme karbohydrater». «Raske karbohydrater» gir rask blodsukkerøkning, med påfølgende brått fall. Slike finner du for eksempel i saft, brus, godteri og matvarer tilsatt sukker. «Langsomme karbohydrater» gir derimot stabilt blodsukker. Du finner dem blant annet i grovt brød og grønnsaker. Da kan du kanskje tenke deg hvorfor dagens matboks ble som den ble til henne som skal sitte i fem timer med tentamen? :)

Ved å tilføre kroppen «drivstoff» hver 3.-4. time får du en jevn og godmåltidsrytme. Det er viktig for både konsentrasjon, prestasjon, helse og velvære. Du bedre konsentrasjonsevne, mindre sultfølelse, økt forbrenning, mer overskudd og bedre humør, mindre lagring av fettvev og mer stabilt blodsukker.

Hva med deg, hvor ofte spiser du?

♥ Marianne





søndag 19. mai 2013

Kjøttboller med ananassalsa

Barna og jeg har laget gode kjøttboller og salsa. særlig yngstemann synes det er stas å hjelpe til på kjøkkenet, og jeg prøver å la ham slippe til når han ønsker det. Denne oppskriften var super å lage sammen med barna, siden det er så mye som kan kuttes og deles og veies.

KJØTTBOLLER:
2 brødskiver
1 rødløk
2 hvitløksfedd
1 eggeplomme
700 g kjøtt
1 ss ketsjup
1 ss soyasaus

FREMGANGSMÅTE
Skjær skorpen av brødskivene, riv i biter, finhakk i kjøkkenmaskin. Hell opp i en blandebolle.

Finhakk rødløk og hvitløk, hell dette i blandebollen og bland alt sammen. Tilsett kjøttdeig, ketsjup, soyasaus og eggeplomme. Bland godt sammen med sleiv eller hendene. Form ca 25 kjøttboller med fuktige hender, hjelp gjerne til med en spiseskje. Legg bollene på et fat, dekk med plast og sett i kjøleskapet en halvtimes tid for å "sette seg".
Sett ovnen på 190 grader på grillprogram, grill i ca 15 minutter. Snu bollene noen ganger under steking.

Hvis du vil kan du steke dem på grillspyd i ovnen (eller grillen). Husk da å legge spydene i vann i god tid før de skal brukes.


SALSA
1 liten boks ananas
12 cherrytomater
3 vårløk
litt chilisaus (noen dråper)
litt limesaft, ca 1 ts
salt og pepper
1 ts olivenolje

FREMGANGSMÅTE
Sil av ananassaften, del ringen i små biter (eller bruk ananas i biter).
Del tomatene i fire, finhakk vårløken. Blad ingrediensene, hell på limesaft og olivenolje, og noen dråper chilisaus. Smak til med salt og nykværnet pepper.

Kjempegodt!

♥ Marianne

onsdag 3. april 2013

Lunsjmat i solen

 Er det vår i luften hos deg også? Her skinner solen og det er nesten så jeg ser snøen tine! :)

I matboksen i dag ble det litt av hvert jeg fant i skuffen, og litt rester.
I muffinsformen er det tørket frukt og valnøtter
I det mellomste rommet er det kylling, paprika og osteterninger
I det største rommet er det litt rester av quishe (oppskrift kommer senere), agurkskiver og et salatblad som er brukt som «skillevegg», 1/2 banan og en grissini med sesamfrø.

Endrer du matvanene nå som det er lysere og varmere dager?

Ha en flott dag!
♥ Marianne

mandag 25. mars 2013

Søndagsvafler som passer til hverdags!

I dag er det den store vaffeldagen (en forklaring på dette fant jeg her) og da sier det seg selv at vafler står på menyen. ;-)

Denne oppskriften er kjempegod:

1 dl byggmel
3 dl hvetemel (eller 4 dl hvetemel hvis du ikke har bygg)
Jeg har fått årets første hestehov overlevert
av guttene - selv uten stilk er de flotte!
Nå er det virkelig vår!
3 ss sukker
1 ts vaniljesukker
1 ts kardemomme
1 1/2 ts bakepulver
1/2 ts salt
3 egg
6 dl melk
100 g smeltet smør

Bland det tørre, visp inn melken. Pisk sammen eggene og tilsett dette til røren, til slutt har du i det smeltede smøret.
Synes du røren er litt tynn kan du ta i litt mer hvetemel.
La røren svelle en stund, og stek i vei!

God fornøyelse!

♥ Marianne

fredag 15. mars 2013

Tenåringsmatpakke

Mange kjenner nok til at tenåringene kan være litt matleie fra tid til annen. Her er en matboks som falt i smak hos husets 'fjortis'.
 
Isbergsalat og stekt kylling i det ene rommet.
Paprika, agurk, Norvegia i terninger og litt dressing i det andre rommet.

Har du tips til hva vi kan sende med i matboksen når noen er matleie er det supert om du legger igjen en kommentar.
 
Ha en super dag - og helg!
♥ Marianne

fredag 8. mars 2013

Litt grove pizzasnurrer

Vi har laget (litt) grove pizzasnurrer - disse er kjempegode til lunsj, i matpakken eller på tur. De kan godt fryses, ta dem opp dagen før de skal spises så tiner de i kjøleskapet.








PIZZASNURRER
32 stykker

Pizzadeig:
6 dl sammalt hvete, grov
10 dl hvetemel
50 g gjær
6 dl vann
125 g smør
1 ts salt
2 ts oregano
1 ts hvitløk

Bland det tørre i en bolle. Smelt smøret, tilsett vannet, varm til ca. 37 grader. Løs opp gjæren i væsken. Hell væsken opp i det tørre, elt deigen. Settes til heving i 30 minutter.

Fyll:
800 g kjøttdeig
5 dl pizzasaus (jeg brukte hjemmelaget - oppskrift kommer senere)
Ca. 250 g hvitost

Stek kjøttdeigen i flere omganger. Bruk sterk varme, så steker du (fremfor å koke). Bland i pizzasausen. Stek gjerne litt løk sammen med kjøttdeigen hvis du vil.



Del deigen i to. Kjevle ut hver del til et rektangel, fordel halvparten av fyllet. Jeg drysset også litt av osten inni. Rull sammen, del hver halvpart  i 16 biter. Legg på stekeplate, dryss over osten. Settes til etterheving i ca. 30 minutter.


Stekes i ovnen i 15 minutter på 230 grader.


Mmmmm - kjempegodt! Prøv du også, da vel!

Ha en super dag!
♥ Marianne