tirsdag 4. september 2012

Har vi fått et «matpakkepoliti»?

Jeg har fulgt med på den pågående «matpakkedebatten» i aviser og i forumer, og nå klarer jeg ikke tie stille lenger – jeg må si noe jeg også! For jammen meg er det mye synsing og meninger ute og går! 

Det er en artikkel på NRK og to artikler i Aftenpostens seksjon «Osloby» som har igangsatt mange av diskusjonene. NRK skriver under overskriften «– Denne trenden kan skapa klasseskilje» (31/8, av Samina Bruket og Mathias Oppedal), i Osloby kan du lese kommentaren til June Westerveld fra 27/8: «Festmatpakke hver dag» og artikkelen fra i går (3/9) ført i pennen av May Andrine Gran: «Forskere advarer mot fancy matpakketrend».

«– Friske barn må kunne eta vanleg
mat som liknar på vanleg mat.
Det er noko gale om me til dømes
ikkje kan eta ei fiskekake, som
liknar på ei fiskekake, seier
Elisabeth Lind Melbye,
ernæringsfysiolog og forskar ved
Universitetet i Stavanger til NRK.»

Hun sier videre at hun tror (merk deg det, hun TROR) mange foreldre kjenner på et press når det gjelder matboksen de sender med barna, ettersom man leser om dette fenomenet i avisene, på nett og på blogger. Hun sier at man lett kan tenke at det er dette som gjelder, og at det ikke er godt nok dersom man ikke lager matpakker på denne måten.

Osloby har intervjuet Nanna Lien, forsker innen ernæringsvitenskap ved Universitetet i Oslo:

«- Jeg har ingen data på dette som forsker,
men basert på teorien om at de med høy
status ønsker å differensiere seg fra de
med lavere status så kan matpakken
brukes til å skape et klasseskille.
Dette kan skape et økt press - både
tidspress og økonomisk press -
på foreldre generelt om at matpakken
skal se fin ut, sier hun til Osloby.no.»

Lien er av den oppfatning at foreldrene starter å «dille» med maten fordi barna ikke vil spise vanlig mat.

I Westervelds kommentar kan vi lese:
«Jeg tror behovet for å dandere
et koldtbord til treåringers matpakke
på en tirsdag må være et symptom
på at noe er galt med vårt syn på
service til barna. Trolig bunner det
i en snev av dårlig samvittighet.
At de små englene må få det aller
beste for å vite at vi elsker dem.»


Vil du ha et sitat fra meg også om denne saken?
DE HAR IKKE SKJØNT POENGET!!!

Jeg (og mange av dere med meg, vet jeg) lager varierte matpakker til barna og oss selv for at de skal få varierte matpakker. Det er ikke noe mer hokus pokus enn det.

Det er få, om noen, i Norge som lager gjennomtenkte Bento-bokser som tar timevis å lage - men det er mange av oss som kutter opp gulrøttene og eplene før de pakkes til dagens lunsj.

Voksne skal spise ca 500 gram med grønnsaker og frukt hver dag, barn noe mindre - men uansett skal de ha fem porsjoner. HVER DAG. Hvordan får vi til det hvis vi ikke inkluderer nettopp frukt og grønt i lunsjen?

Jeg lager ikke varierte matpakker for å vise at jeg har annen status enn de andre foreldrene i barnehagen. Jeg er en høyst gjennomsnittlig kvinne og småbarnsmor. Jeg lager matboksene varierte for at barna skal kunne kose seg med maten, og få i seg fiber og proteiner og grønt og frukt.

Jeg lager ikke varierte matpakker fordi jeg vil bruke mer penger på matpakkene enn andre. For det bruker jeg ikke. Jeg sender med middagsrester og grønnsaker, frukt, brødskiver eller knekkebrød, vanlig pålegg og hva jeg ellers har i skuffer og skap. Det meste kjøpt i nærbutikken. Jeg bruker aldri mer enn 10 minutter på å pakke matboksene om morgenen, og det synes jeg er vel anvendt tid.

Jeg lager ikke salamiroser. Jeg har sett bilde av det i Susanne Kaluza sin bok og tenkte at det må jeg prøve en gang. :) Jeg stikker ut en og annen stjerne eller blomst i agurk eller ost. Jeg kutter opp eplene før de går i boksene. Jeg deler av og til opp lefsene med pålegg så de ser litt tapasaktige ut. Ofte får de bare et lag leverpostei og blir lagt som hel rull i boksen. Av og til stikker jeg småpølser på et grillspyd. Når jeg skjærer opp agurk og falukorv til å ha i boksen legger jeg dem annen hver - sånn for at det skal se bra ut.

Barna mine spiser også brødskiver med ost eller leverpostei. De spiser mat uten pynt. En av dem spiser det aller meste, den andre er mer kresen i forhold til hva han vil ha. Akkurat som de fleste andre barn.
Jeg bruker ekstra bokser eller matbokser med flere rom for å få maten frem i forholdsvis delikat stand. Det er OK for meg om barna spiser opp maten sin - og det er helt greit om de ikke gjør det.
Og for å ha sagt det: all maten her i huset likner på vanlig mat!

Og jo da, jeg har også laget noen superfestlige ansikter på brødskivene, fått en fiskekake til å se ut som et slangehode og laget larven aldrimett - men for å være helt ærlig så er ikke slike skiver hverdagskost her i huset heller. Men så lenge jeg blogger for å inspirere andre synes jeg det er gøy å showe litt ekstra av og til.

Jeg ønsker å gi barna mine gode matvaner, variert kost, en holdning om at grønnsaker og frukt er en naturlig del av alle måltider - og matglede.

Jeg fant et herlig innlegg i et av forumene, som jeg tillater meg å avslutte med. Jeg håper «Drømmedama» tilgir meg for å låne det hun har sagt - hun er en kvinne etter mitt hjerte med en god porsjon ironi:


«For å tydelig markere at jeg hever meg
og mine barn over den gemene hop, skal
jeg heretter sende med barna små, håndskårne
litterære figurer i matboksen hver dag.
Tenker jeg starter i morgen med en litt
skøyeraktig Peer. Skåret ut i nepe.»

Har du lest helt ned hit er jeg imponert - takk for følget! Legg gjerne igjen en kommentar om hva du synes. :)
♥ Marianne


61 kommentarer:

 1. Godt sagt!!! Som lærer ser jeg altfor sjeldent frukt og grønt i matboksene til barna. Noen har alltid med andre aldri!! Når jeg en sjelden gang tar med en pose frukt, rekker jeg ikke kutte opp fort nok. De som spiser mest er de som aldri har med fordi foreldrene sier de ikke liker...

  SvarSlett
  Svar
  1. Takk for det! Trist å høre at noen barn ikke får med seg frukt eller grønt - men når du viser dem at det er godt forteller de det sikkert hjemme! Flere skulle hatt lærere som deg, stå på!

   Slett
 2. Hear Hear! Æ så enig med dæ. Lag matpakker som ungane vil ha, ikke for å imponere de andre.

  Mvh "ei dom ofte har salat med sæ, og får mange kommentarer :-D"

  SvarSlett
  Svar
  1. Supert - fortsett å lage det ungene vil ha og send med salat!

   Slett
 3. Svar
  1. Tusen takk for det - da heier jeg på deg også! :)

   Slett
 4. Jeg måtte i går grave frem ei bok som det ble gjort mye nummer ut av da minsta startet i første klasse. "Mathjelpen for foreldre" heter den og er utgitt i samarbeid med Opplysningskontoret for frukt og grønt. Målet er jo at vi skal spise etter statens retningslinjer, så da må den vel være grei, eller? Det kan jo ikke være slik at staten går ut og aktivt deler ut bøker for å skape klasseskiller? Eller?

  I innledningen til boken står det " Et sunt kosthold gir oss energi og livsviktige næringsstoffer". Så langt, alt vel. Videre finnes det en liste over smarte ting å ha i huset. Når sant skal sies, er den listen ganske lik mange av forslagene dine på hva som kan gå i en matpakke. Da må vi vel være inne på noe her, eller?

  Så kommer vi til oppskriftsdelen. Frokostblanding med friske bær er et av de første bildene i boka. Da er jeg kanskje ikke så langt ute på landet når jeg sender med ungene ei muffinsform med sesongens bær i matboksen? På en av de neste sidene står det "Bruk fantasien og det du har i kjøleskapet og lag et morsomt smilefjes" sammen med et bilde av en skive med hvitost, agurkøyne, rød nese (tomat?) og smilemunn (paprika eller gulrot). Jeg vet ikke hvordan det er ellers i verden, men jentungen her som IKKE LIKER paprika, spiser paprikamunner. Ellers er det pizzasnurrer, salater, oppdelt frukt og brødskiver som er mye mer fancy enn det mine unger får i matpakken.

  Det samme opplysningskontoret er det vel som er ute i radioen og sier "barn spiser mer frukt og grønnsaker om de er delt opp".

  Så hvor er det egentlig vi trår feil i matpakkelaginga? Vi gjør det som er anbefalt, og det som er fokusert på fra statens side. Om en skal sette det på spissen er det vel de som skriker høyest om at dette er feil som sørger for klasseskillet? Jeg leste flere kommentarer i går om at ungene skulle lage egen matpakke fra de greide å smøre på skiven selv. Har de da med frukt og grønnsaker? Husker enda med gru ungen som hadde tørre brødskiver med seg i matboksen og nugattiboksen i skapet i barnehagen. Nugatti hver dag til lunsj. Ja til et variert kosthold...

  Nå er skolen akkurat startet her, og skolesammenslåing har gitt begge ungene mine mange nye klassevenner. Jeg har jo som vanlig sendt med litt mer enn bare skiver i matboksen, med det resultat at eldsta hadde fått spørsmål fra andre om vi var veldig rike? Hun hadde jo sånn dyr mat med seg på skolen... Det hun da hadde hatt med seg var stekte pølsebiter fra middagen dagen før, bringebær, blåbær (OBS hadde tilbud der det var 10kr kurven -det var nok til fire matbokser i de to kurvene). Ellers hadde hun hatt med seg noen mandler, litt frokostblanding i en muffinsform, oppskåret falukorv og agurk tredd på et sånn coctailspyd eller hva det nå er (sånne sverd på tannpirkerstørrelse som de har på Europris).

  Jeg blir trist når sånne enkle grep skal sende signaler om at vi er rike. Det handler jo bare om å tenke utenfor "to skiver med ost og en med salami" og følge med på tilbud og sesongvarer. Tenk at frukt og grønt (og middagsrester) blir regnet som noe bare for de rike...

  Huff, det ble langt det her - men det betyr vel bare at jeg er engasjert i matpakker og kosthold jeg også. For min del handler det heller ikke om status eller fancy matpakker, men om næringsrik mat, 5 om dagen og at vi spiser med øynene også. La aldri de som ikke gidder få lov til å ta fra oss gleden ved et variert kosthold!

  SvarSlett
  Svar
  1. Takk for engasjementet ditt, det er flott å se at flere synes det er viktig å sende med varierte matbokser.
   Men du - vi er jo rike, da, på en måte! Rike på kunnskap om hva barna våre vil ha i matboksen, rike på kunnskap om hva som er sunt og som gir dem energi gjennom dagen, og rike på vilje til å lage disse boksene våre!
   Behold gleden din - jeg gleder meg med deg!

   Slett
 5. Jeg er nok litt midt imellom, tror kanskje det blir press på allerede stressede mødre som er litt for opptatt av hva andre synes. OG så er jeg enig med deg at de skal få noe som ser friskt og godt ut. Jeg er ikke like kreativ som deg, men leser med nysgjerrighet og syns du er superflink. Så ikke bry deg, lag det du vil at dine unger skal ha:)

  SvarSlett
  Svar
  1. Det er kjempetrist hvis noen føler at det er press på matpakkefronten - og at noen er opptatt av hva andre synes. Det er den enkelte som kjenner barna sine best, og som vet hva som fungerer i sin familie.
   Hyggelig at du leser i bloggen, håper du får med deg en og annen idé som gir deg et lite puff i (mer) kreativ retning - lek med maten og kos deg med lunsjen! ;)

   Slett
 6. Kunne ikke vært mer enig:). Jeg lager matpakker til ungene mine med variert mat,frukt og grønt...å det hender jg trykker ut fiskekaker osv md peppekake former, men det er ikke for å vise at jg er noe bedre enn andre,men fordi det ser mere fresht ut

  SvarSlett
  Svar
  1. Er det ikke flott at vi kan gjøre sånt for barna? Herlig med fiskekaker i annen form (som fremdeles ser ut som fiskekake, spør du meg) og variasjon i matpakken.
   Tenk så kreative barna blir på matfronten selv etter hvert, når de opplever alle disse innslagene i matpakkene sine. :)

   Slett
 7. Er så enig med deg. Har holdt på med dette såpass lenge før det ble "mote" at jeg ikke bryr meg om diskusjonene lenger. Så høylytte som dette har de ikke vært tidligere, og jeg må innrømme jeg trekker litt på smilebåndet av alt ståket.

  Men, men, så lenge jeg synes det er morsomt og snuppi viser at hun setter pris på matpakkene, kommer jeg til å fortsette, SELV om det er mote ;D

  SvarSlett
  Svar
  1. Godt du tar dette med stoisk ro - så er du litt motvekt til meg om dagen! ;)
   Enig med deg - jeg kommer også til å fortsette med varierte matbokser så lenge gutta synes det er godt, mote eller ei!

   Slett
 8. For å være helt ærlig, så aner jeg ikke hva de andre barna har i matpakkene sine, og de andre foreldrene har nok ikke peiling på hva mine har i sine matpakker. Så det å lage en sunn og variert patpakke til mine barn handler i hvertfall ikke om å imponere de andre foreldre. Heller ikke for å imponere de andre barna. Jeg tviler på om det er status knyttet til gulrøtter og paprika i matpakka. Jeg tror heller at det er status blant barna å ha med Nugatti eller kjeks enn grønnsaker og frukt. Nei, det handler rett og slett om å få mine kresne barn å spise noe sunt i barnehagen, og jeg håper at de ikke en dag blir mobbet for sine sunne matpakker.

  SvarSlett
  Svar
  1. Flott innstilling, synes flere skal passe på seg selv og la de andre gjøre det de ønsker. :)
   Men du ga meg en tanke om et kult scenario, da - tenk om det faktisk ble status blant barna å ha med gulrøtter!

   Slett
 9. Veldig godt skrevet. Jeg lager ikke de mest fancy matpakkene, men jeg sender alltid med en god del "plukkemat" bestående av alt fra agurkskiver til pølsebiter, ved siden av et par brødskiver. Det skulle bare mangle at jeg tok meg tid til det. 5 min ekstra innsats gir unger med mer matglede! Selv er jeg vokst opp med standard matpakke. Kun brød med pålegg. Dørgende kjedelig!

  SvarSlett
  Svar
  1. De fem minuttene er superviktige for barna, flott at du tar deg tid til det.
   Jeg bruker også begrepet 'plukkemat' og sender det med i matboksene så ofte jeg kan. Guttene mine synes det er godt, og da er hensikten oppnådd. :)

   Slett
  2. Jeg er i utgangspunktet enig i dere, sunn og variert mat er vikig for barna, lager selv matpakker som dere beskriver her (plukkemat, fruktsalat osv). Men diskusjonen handler jo om selve danderingen av maten. Hvis mine unger må ha trykket figurer av fiskekakene sine, så får de heller la være å spise den, der går min grense...og det er jo dette "ekspertene" uttaler seg negativt om, ikke om man skal ha en variert matpakke eller ei! Heldigvis liker barna mine vanlige gulrotstaver, og agurken blir spist selv om den ikke er på pinne...

   Slett
 10. Hvis det er det å lage fancy matpakker som er tegnet på at man har høy status nå til dags, så må jeg si at det er et stort fremskritt fra å ha fancy klær ;) Da kan jo faktisk de fleste bli det - og få sunne matvaner i tillegg. Nice!

  SvarSlett
 11. FANTASTISK innlegg! ÅJA; eg leste heeeelt ned!
  Liker selv å lage ok, fine, morsomme, FORNUFTIGE og gode matpakker til Jr,
  hver dag ;) Hun eldste lager selv. Oftest er det standar skiver m/ pålegg etc, men ALLTID en box eller 2 utenom med enten oliven, sølvløk, minimais etc. Jr elsker det og det koster meg ikkje mange kronene, handler sjelden extra pga matpakkene, man tager hva man haver ikkje det?

  Kyllingvinger som var igjen fra middagen, fiskepinner, kjøttkaker(de uten saus vel å merke) ALT kan man putte i matboxsen, og det beste??
  Jr sin er ALLTID tom når han kommer hjem!

  EG lager den om kveld, rett før eg legger meg og den funker også ;)
  Det tar meg 10-15 min og eg gjør det med glede.

  Skal jammen følge med her inne eg, kan nok snappe med meg noen tips ;)

  Takk for KOSELIG kommentar hos meg forresten.

  Ha en strålende uke ;)

  Klem Vibbedille ;))

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei Vibbedille - du er en kvinne etter mitt hjerte, med bena på bakken og restemat i matboksen. :) Flott at du gir barna variasjon, og at barna dine koser seg med det. For da er jo det aller viktigste oppnådd: de har matglede!
   God uke til deg også!

   Slett
 12. Har ein brødlei tenåring med liten matlyst på morgonen. Ho får servert "smoothie" med lettmjølk, banan, egg og litt proteinpulver til frukost, og får med nylaga salat med kyllingfilet, omelett eller anna i sekken. Vennene kjøper seg ofte "tomme kaloriar" i matfri.
  Eg trur vårt opplegg er billigare, og veit at dei misunner henne dei gode nisteboksane. Eg veit at det blir litt av ein overgang å flytte på hybel når den tida kjem - men då har ho jo valget sjølv :o)
  (Ja - eg startar seinare på jobb enn dei fleste. Butikk som opnar 10.00)

  SvarSlett
  Svar
  1. Supert at du gir alternativer til tenåringen som er brødlei, og smoothien høres kjempegod ut! Er ikke så sulten om morgenen selv, så tanken på smoothie har slått meg - nå må jeg prøve oppskriften din. :)
   Kanskje overgangen til hybellivet blir lettere hvis hun blir med deg når du lager matboksene - så ser hun hvordan du gjør det?

   Slett
 13. Endelig noen som svarer til bake, å ja jeg leste hele innlegget ditt kjempe bra.
  Her er det ei lita, som blir veldig glad når vi skal lage matpakke og sier stolt at boksen den skal være med i barnehagen.
  Ser viktigheten i matglede og i hvordan vi spiser, vi voksne spiser med øynene og smaker med tunga og det gjør barn også.
  Å jeg tror det at barn også om de ønsker å forlov deler litt av maten sin med sidemann å det er jo bare hyggelig.

  SvarSlett
  Svar
  1. Å ja, når noe blir så blåst opp følte jeg for å si hva jeg mente! :) Snakk om å overtolke og å blåse en fjær opp til en diger hønseflokk!
   Barna mine deler også med sidemannen - og de har til og med egne kallenavn på maten! Annen hver falukorv og agurk ble satt sammen til én pølse mellom to agurker da sidemannen til junior spurte om å få en «hamburger» av ham. :) Etter det har jeg sendt med dobbelt så mange agurkskiver så alle pølseskivene kan være hamburgere.
   Jo da - matglede har både jeg og guttene, og det skal vi fortsette med. Flott at jenta di er stolt av matboksen sin og setter pris på det du lager til henne. ;)

   Slett
 14. Veldig bra innlegg! Mitt eldste barn begynte i førsteklasse i år, og da var det å begynne med matpakke (i bhg her fikk de mat så der er det ikke behov for matpakker). Jeg ordner 3-4 skiver med forskjellig pålegg som leverpostei, brunost, hvitost, kaviar, eller prim. Ellers så legger jeg med agurkskiver, perletomater eller knaskegulrøtter. Frukt for alle elvene på skolen utdelt hver dag, så det trenger jeg ikke å ha med. Men jeg har en liten boks hvor jeg legger tørket frukt og nøtter (usaltet).

  Det skal jo ikke så mye til, for at barna får variert mat i matboksen. :)

  Jeg skal også begynne å legge pølsebiter fra middag, eller lage slike lefser med pålegg. Det synes jeg var en god ide :)

  SvarSlett
 15. Bra blogg, Marianne!

  Det er Magne fra VG her. I dag har jeg valgt innlegget ditt som dagens anbefaling på Lesernes VG, du finner det nederst på forsiden til http://vg.no

  Er det noen som har tips om gode blogger jeg bør anbefale så send meg en link på magne.antonsen [æ] vg.no Vil du ha flere tips om gode blogger kan du følge Lesernes VG på http://www.facebook.com/lesernesvg og http://twitter.com/lesernesvg

  SvarSlett
 16. Har ingen unger i huset saa den eneste lampakken jeg lager er til meg selv. Men jeg gjor de samme tingene som du skriver, rett og slett fordi mater ser mer innbydende ut om du har gjort det lille ekstra. Jeg har daarlig med matlyst paa morgenen og ofte til langt paa dag, saa da hjelper det om maten ser frisk og smakfull ut :)

  SvarSlett
 17. Kjempebra innlegg. Mine barn har fått mye mer varierte matpakker i det siste og ja jeg har prøvd salamirosene, til stor glede. Nå er det mye mer frukt o grønt i matboksene og uten at jeg bruker mange timer, er faktisk matpakka mer lekker å se på. Jeg legger gjerne pålegget ved siden av skivene, å fordelen med det hele? Barna har begynt å ønske med seg frukt å grønt, vil smake mer på ulike typer de aldri ville se på engang før, OG det finnes ikke rester i matboksen...... Alt blir spist opp.

  SvarSlett
 18. Du har ikke peiling på hva du snakker om frøken "Matpakkebloggen".

  Du sier "Voksne skal spise ca 500 gram med grønnsaker og frukt hver dag" men det kommer helt an på aktivitetsnivå og hva slags kosthold man har i ved siden.

  Varierte matpakker er jeg klart for, men i utgangspunktet har det INGENTING å si om matpakken inneholder 2-3 skiver brød med enkelt pålegg HVER DAG, så lenge man spiser sunne og varierte middager.

  Når det gjelder denne pyntingen og danderingen så mener jeg at hvis ungen ikke klarer å spise en fiskekake som ser ut som en fiskekake så er det ungen det er noe galt med, og ikke fiskekaken.

  SvarSlett
  Svar
  1. Så enig så enig Thomas...barna nå til dags blir dullet litt for mye når det gjelder det meste, vær naturlig, de har godt av det...Når det gjelder matveien og lunsjen er variasjon viktig , men de må da klare å spise en vanlig brødskive uten at det er pyntet til grønnsakskanin på...bruk grønnsaker på naturlig måte, ikke overdrev pyntingen. Fiskekake utskåret til figurer er greit en eller annen gang, men de må da klare spise en fiskekake skive i sin naturlig form.

   Slett
 19. Jeg er helt enig med deg - mine barn har fått varrierte matpakker siden den dagen de begynte i barnehagen. Litt osteterninger - litt salat, en boks rosiner, litt agurk og gullerot eller sukkererter. Simpelten fordi jeg selv synes matpakker med to skiver med svett ost er KJEDELIG. Det tar ikke lang tid, og jeg har ingen behov for at andre skal "synes" noenting om mine barns matbokser. Hvis mine barn vokser opp med et positivt forhold til sin sunne lunsj er det et mål nådd.
  Nå får forståsegpåerne gi seg - det er ikke skjulte meninger bak ALT vi foreldre gjør!

  SvarSlett
 20. Helt enig med bloggskriver! KJempeflott! La oss for søren meg lage de matpakkene vi vil. Mine matpakker er slett ikke dyre, tar ikke lang tid heller.

  Maken til matpoliti. Her er inspirasjonsbilder fra noen av matpakkene mine (for meg og min sønn)
  https://www.facebook.com/media/set/?set=a.10150610047665689.381492.558300688&type=1
  Og Thomas Ravn Ulvestad: Brødskive kan du vel hive i matpakken som du vil. Men hvorfor ikke slenge med en gulrot eller tomat? Jeg tror du har et bilde av at alle lager superfancy dildalldull hver dag. Men det er ikke tilfelle. Vi som liker å lage sunne, varierte matpakker gjør slett ikke det. Kanskje noen gjør det av og til. Jeg vet at jeg har en sønn som spiser mye mer grønnsaker enn omtrent alle barn jeg kjenner på samme alder (som jeg har vært med på måltider sammen med)

  SvarSlett
  Svar
  1. Diskusjonen handler ikke om å slenge med litt frukt og grønt (ingen kritiserer vel det?), men om det er nødvendig med salamiroser og hjertefiskekaker...Min gutt på 3 år spiser masse frukt og grønt, uten at jeg har dilldalla med bitene. Men for all del, alle lager de matpakkene de vil, synes bare diskusjonen har litt feil fokus her.

   Slett
 21. Støtter den! Jeg dømmer ikke dem som ikke lager over gjenomsnittet matpakker og jeg ønsker ikke å bli dømt for at jeg gjør det.

  SvarSlett
 22. Åh, jag är så enig! Jag, som svensk, har mycket svårt att tycka att det är ok att bara äta brödmat till lunch. Det ska ju så lite till för att göra maten mer varierad! Paj, omelett, horn, köttbullar, falukorv- you name it. Görs i många portioner if örbindelse med middag och kan lätt frysas ned. Minigrönsaker är toppen, sockerärter, minimajs, mini morötter, coctailtomater, oliver går ned på högkant. Ut i skogen på sommaren och plocka hallon, blåbär osv. Ta med barn på självplock av jordgubbar, majs, äpplen, plommon. Självplockad svamp blir god stuvning på grovt bröd. Så stas och viktigt att lära hur det växer. Avocado kan ätas med sked och fyllas med röror av tonfisk, skinka, kyckling. Jag planerar middag och matpakke varje söndag. Det blir både tidsbesparande och ekonomiskt och lätt att göra spännande och varierade matpakker. Jag får massa kommentarer från barnehagetanter som rosar barnens matlust. Aldrig får de höra att det är något de inte tycker om.

  SvarSlett
 23. Ps. Det blir ju så lätt att göra det fint när man har dina matboxar :)

  SvarSlett
 24. Om barnen skulle få mat i förskola och skola blir inte födointag (frukt eller inte osv) en inkomst-/klassfråga.

  SvarSlett
 25. Er så enig med deg, Marianne!
  Selv var jeg ikke glad i hverken brød eller matpakke som barn (ikke så begeistret som voksen heller). Det resulterte i at jeg ofte lurte meg unna frokosten og ikke spiste lunsjmatpakken min på skolen. Og vi vet jo at det ikke er særlig bra. Slik vil jeg ikke det skal være for mine unger. Varierte matpakker og litt ekstra innhold og pynt gjør at de absolutt spiser mye mer.
  Enhver får lage de matpakkene man mener er ok.

  SvarSlett
 26. Må ærlig innrømme at jeg noen ganger bruker litt ekstra tid på å gjøre matpakka mi mer spennende. Av to enkle grunner: 1. jeg blir fort matlei og trenger noe som oppmuntrer meg til å spise, 2. jeg er stor anime, bento og japan fan, så finner inspirasjon i ny og ned som jeg vil teste ut.
  Den dagen jeg får barn kan det godt hende jeg noen ganger vil strekke meg litt lenger for å lage morsomme og litt ut av hverdagen matpakker, men det blir ikke hver dag. Har et realistisk syn på det og vet at hver dag blir det nok hverken tid eller ork til, men iblant, hvorfor ikke? Men syns innlegget ditt var bra, og må si det at jeg blir en ganske gjennomsnittlig mor, er ikke snakk om store penger og høy klasse her i gården. Bare en god dose fantasi og forståelse for at mat kan bli rutine og kjedelig.

  SvarSlett
 27. I alle innleggene jeg har sett i debatten om nister er det få som gjør noe forsøk på å se det hele i et samfunnsperspektiv. Noen trekker fram det jeg mener er viktig, nemlig at barn spiser skolemat i det hele tatt. Det er også viktig at barna spiser riktig skolemat - med det mener jeg mat som er næringsrik. Et tiltak kan være at barn som har ernæringslære/matlaging på skolen faktisk lærer seg å lage mat og ikke bare koker opp en pose tomatsuppe. Et annet tiltak kan være gratis ernæringskurs til nyblitte foreldre og siden til foreldre med barn i barneskolen.

  Det er ikke til å komme unna at noen barn kommer fra hjem med dårlig økonomi og rett og slett ikke har råd til riktig mat. Noen foreldre har heller ikke kunnskap om hva som er sunn mat. Kanskje vi skulle starte der og bry oss mindre om hvordan matpakken er stylet?

  Dessuten: Er overlessa og fancy matpakker er reelt problem?

  Forøvrig finner du mitt bidrag til debatten her:
  http://lammelaartanker.wordpress.com/2012/08/20/nisteestetikk-og-likestilte-modre/

  SvarSlett
 28. "Visse politikere" lovet i Soria Moria 2-erklæringen; varm lunsj på alle skoler, som i Sverige bl.a. Ja,vart tog den vägen,den varma politiska lunchen?? Soria Moria var forøvrig et luftslott-et fata morgana.

  La gjerne barna selv skjære ut morsomme figurer.Mange barn elsker jo å lage ting av leire så hvorfor ikke av gulrot og tomat?

  SvarSlett
 29. Helt enig. Å få ungene til å glede seg til matpakken er viktig. For helt ærlig matpakker kan være gørrkjedlige, både på smak og utseende!

  Samtidig tar jeg også hensyn til hva ungene liker. Når 3,5åringen kommer hjem fra barnehagen og spør, "mamma kan du la være å putte grønnsaker i matboksen min?" -gjør jeg faktisk det. Han er veldig glad i grønnsaker, men han har sikkert fått kommentarer på det fra de andre ungene. Et halvt år etterpå er grønnsaker helt ok igjen. Når lykken er gode cherrytomater, og blåbær så hvorfor ikke? Hvis litt artig pynt på skiva gjør at han gleder seg til å åpne boksen etter 6timer ute, ja så gjør jeg det.

  Det største problemet mitt er egentlig matbokser! Finner ikke gode matbokser. 4åringen har hatt 5-6stykker på de tre årene han har gått i barnehagen (vi vil riktignok ha to stk i sirkulasjon).

  SvarSlett
 30. Hei jeg er nok verstingen her når det gjelder matpakken. Jeg har 2 gutter og jeg er nok ikke den som er flinkest til å sende ungene til skolen med fansy danderte mat pakker. Jeg lager som regel en dobbel brøskive endten med fisk,leverpostei eller med skinke og ost. bytter gjerne på å sende druer,klementiner,eple eller banan. Har vi ikke frukt i hus sender jeg gjerne med noen gullerøtter eller annen grønt. Veldig ofte opplever vi her i huset at frukten kommer tilbake, guttene spiser de enkelt ikke. Og da må det sis at vår økonomi ikke er den mest romslige. Frukt koster og det er med et tungt hjerte jeg må kaste maten når de kommer hjem.Men jeg gir ikke opp! Så til dere som har barn som har vert vanskelige i matveien, det er jo en selfølge at man gjerne prøver nye metoder for å få poden til å spise matpakken sin, for mat må de jo ha og da blir det jo ikke feil og prøve på lage litt gøyere matpakker. Det som blir galt er vist man legger det opp til å bli normen, at man tar det opp på foreldremøte og sier at alle foreldrene må lage matpakkene danderte og fansy. For gjør du ikke det...ja da har du ikke ditt barns beste i tankene.Det blir galt!

  SvarSlett
 31. Gode matvaner er viktig fra barna er små! Hos oss er det fokus på sunn mat uten at barna opplever det som press....det er vi voksne som må fokusere på dette, mens det for barna bare er helt vanlig mat...! Skremmende er det da å oppleve at vår nyklekkede skolegutt på snart 6 får servert følgende på SFO: pølser, pølsepizza, pannekaker, pølser, hamburger og atter pølser..... Til nød lørdagsmat for meg, og langt fra noe som gir gode kostholdsvaner hos barn!

  SvarSlett
 32. Her får min datter på 9 år frukt på skolen,men jeg sender med ei gulrot i matboksene hennes til skole og sfo likevel.
  Jeg er heldig som har et barn som er veldig glad i frukt,grønnsaker og bær.Men hun er ikke glad i brød med frø i.
  Jeg har ikke opplevd noe press om de mest fancy matpakkene her vi bor.Men de gir meg jo noen tips og nye ideer til matpakka hennes,som en variasjon for den vanlige fårepølse og leverposteiskiva.

  SvarSlett
 33. Hei. Fint innlegg.

  Det er naturligvis viktig at matpakkene er delikate og sunne og helst varierte, men nettopp der ligger stikkordet - variert. Noen foreldre legger igjen små lapper med "Ha en fin dag :)", andre foreldre bruker pepperkakeformer for å forme maten. Begge er naturligvis veldig koselige, men det er med matpakker som med alt annet, at det er en tynn linje mellom hyggelig ekstraarbeid og vane. Det er alltid hyggeligere å strekke seg litt lenger når det ikke er forventet at du skal gjøre det, og det tror jeg både barn og voksne vet og setter pris på!

  Jeg jobber i barnehage, og kan med glede si at det er svært få (om noen!) barn som kommer i barnehagen uten litt ekstra. Frukt, grønt, nøtter, middagsrester, osv. Folk flest er flinke, selvom de ikke gjør noe særlig mer ut av det. :)

  SvarSlett
 34. Kanskje dere kunne starte et kurs i matbokskunnskap for au pairer? Au pairer fra Filipinene er ofte kjempeflinke til å lage god mat, men matbokser har de ikke så mye erfaring med. Man vil jo gjerne at matboksen skal se ut som om moderne norsk mat, ikke bare god og sunn mat pakka i en boks.

  SvarSlett
 35. Matpakke er føråldret, gjør som i Sverige og infør varmmat i skolen så er det like for alle!

  SvarSlett
 36. Om det ikke skal mer til en en litt pynt på skiva før vi legger press på andre da lurer jeg på hvor svake de egentlig er.
  Herlighet.Nei stå på.
  Vil man ha noe mer enn ei trøtt skive en dag så er det ikke hokus pokus å trykke ut et par stjerneskiver av agurken eller skjære brødskiva som en sirkel.Og har man tid, er det å lage matpakke sammen med ungene kvalitetstid.Og dessuten spiser de opp maten sin.
  Og man trenger ikke gjøre dette hver dag.Men når man har tid og lyst.
  Rart noen må gjøre alt så vanskelig.

  SvarSlett
 37. Helt enig med deg, et velskrevet innlegg :)
  Jeg har en gutt som ikke spiser stort, og han får varierte matpakker. Noen ganger er det vanlige brødskiver med pålegg + enkel oppskjært frukt, andre ganger er det stjerneformet toast og fruktbiler eller hjertefiskekaker. So what? Hvis jeg vil bruke litt ekstra tid på å lage nista til guttungen så den ser mer innbydende ut og det kanskje gir han lyst til å spise mer, så ser jeg virkelig ikke problemet. Hvem foretrekker ikke å spise mat som ser mer innbydende ut enn annen?
  Guttungen går i barnehage i et område hvor de fleste er temmelig ressurssterke og har nok av penger. Personlig har vi ikke så mye ekstra å rutte med. Men det er nå bare min sønn som får den type matpakker som jeg lager når jeg gjør meg ekstra "flid" med dem, de fleste får vanlige pakker med brød og frukt/grønt uten ekstra "dilldall". Synes overhode ikke det er utgangspunkt for noe klasseskille iallfall.
  Helt ærlig synes jeg diskusjonen om disse matpakkene er ganske stusselig, - hvorfor må det være "fest" når maten ser ekstra bra ut? Kan man ikke heller sette fokuset på at det kan være fest uten at man absolutt må spise noe da?!
  Jeg bryr meg katta om andre himler med øya for at min sønn får med seg blomsterformede gulrotbiter på spyd innimellom, og tenker som så at sønnen min får akkurat det samme som de fleste andre - bare i en mer delikat versjon ;-)

  SvarSlett
 38. Jeg leste til slutte, og er så enig:)

  Hvorfor skal ikke barna spise variert?
  Det er jo supert om man kan gjøre matpakka litt delikat også. (spes dersom barna er litt kresen)
  Jeg husker nok av slike svette, flate osteskiver i matpapir.

  Kan de, som er kritisk til flotte matpakker, med hånden på hjertet si at de ville valgt den svette, flate osteskiva fremfor en delikat matpakker.
  Vi voksne krever ofte at jobben har kjøleskap, eller vi kjøper med oss en delikat baguette (med masse digg) fra baker`n. Og dersom vi tar med matpakke, så slenger vi ofte på litt salat, tomat og agurk.

  Jeg mener ikke at alle MÅ lage flotte matpakker.
  Det er vel opp til hver enkelt.
  Jeg har ingen innvending dersom noen ønsker å sende med ei svett, flat osteskive.
  Men da håper jeg også at ingen har innvending mot en flott, delikat og variert matpakke.

  Jeg tror kanskje mye av denne diskusjonen dreier seg om å "løsrive" seg fra den tradisjonelle norske matpakkekulturen.
  Vi trenger en oppvåkning! Vi har spist vår sunne mat i en årrekke, likevel har vi aldri vært så overvektig, syke og aldri har barna ytt dårligere (vistnok).
  Hipp hurra for varierte, annerledes og spennende matpakker:)

  SvarSlett
 39. Hei,
  Bra innlegg.
  Deler av det kan sikkert diskuteres.
  Jeg har en annen kulturell bakgrunn, men er oppvokst i Norge, med den norske matpakkekulturen. Bare en forskjell: min matpakke bestod aldri av tørre skiver med svett flat ost på. Jeg fikk alltid "noe ekstra" med, enten det er på skive eller ved siden. Matpakkekulturen i Norge er helt glimrende, at man alltid har tilgjengelig mat i vesken er det massevis av fordeler med. Det viktigste er at du er sikret mat når lunsjen kommer og du bestemmer selv hva du spiser. Jeg har alltid en eller to matpakker i vesken også som voksen dame nå. En til lunsj og en til mellommåltid til senere på jobben.

  Så var det matboksen til skolen og barnehagen. jeg har et barn på barneskole og et i barnehage, og har i årevis fått mye skryt fra barnehagen for matpakkene jeg lager. Og jeg bruker ikke ekstra energi på å lage dem. Eldstemann har i snart 7 år fått med seg varierte matpakker, men ikke pyntede. De klassiske matboksene har to deler, hvorfor ikke benytte seg av dem. Bendit har laget fargerike fruktbokser som selges både på Rema, Ica og flere vanlige matbutikker. Det er bare bruke dem.Hjemme hos oss er vi opptatt av variert brød, ulike typer grovbrød, så barna ikke blir lei av samme type brød hver dag.Grove rundstykker,baguets osv. Ulike helt vanlige pålegg, pålegg som de liker, alt fra fiskepudding, kremost,gulost,brunost, makrell i tomat,kaviar, syltetøy, fetaost. De får med seg 2-3 skiver med forskjellige pålegg på hver skive. Barna mine er ikke glad i å spise grønnsaker som pålegg, da respekterer jeg det. De får med seg forskjellige grønnsaker og frukt enten i øverste lag i den vanlige matboksen eller i eget Bendit boks. Middagrester fra dagen før, eller en vaffel eller annet bakverk finner også veien til matboksen av og til, men da i tillegg til 2 helt vanlige brødskiver med pålegg på. Onsdager er Nugatti dager , da får de 1 skive med sjokoladepålegg i matboksen. Det ble til en vane når det viste seg flere i klassen hadde sjokoladepålegg hver eneste dag, noe som har fristet min lille sønn.Så vi har en avtale på det: 1 gang i uken matboksen.

  Det er bare å bruke fantasien og variere litt, avhengig av hva som er i kjøleskapet. Det å stikke maten ut i former er jeg ikke spesielt glad i da det blir mye rester som blir kastet. Jeg pleier heller å skjære dem i strimler eller skjøre på skrått slik at det ser litt mer delikat ut. Didle nevner at frukt som kommer tilbake blir kastet. Hvis frukten kommer tilbake i matboksene, legger jeg dem 5-10 min i kaldt vann. De blir mye friskere med en gang, og setter det på bordet etter middagen så den som måtte ønske å spise noe utover kvelden har det klart. Barna merker jo ikke at det er fruktrestene fra matboksen.

  Jeg mener diskusjonen rundt matboksen er noe overdrevet. Jeg har aldri sett matboksen tild de andre barna i barnehagen eller på skolen. Men hører gjerne om det fra barna dersom de får noe som mine ikke får med seg, og da tar vi en vurdering på det. Som å få med seg pølse i lompe til lunsj eller Nesquick frokostblanding som noen har med seg.
  Jeg tror variasjon er stikkordet her. Jeg har sett "matpakkeboken" til Susanne Kalutza, som har kommet ut for noen uker siden. De matpakkene er greie hvis du skal ut på piknikklunsj en fridag og lager istand sammen med barnet, men på en skolehverdag / barnehagehverdag er det veldig overdreven og jeg ser ikke helt hensikten med det. Hvis barnet ditt ikke spiser mat fordi den ikke er "stivpyntet" selv om han/hun er sulten ville jeg anbefalt å ta en prat med en lege om det er noe annet dere bør fokusere på .

  Og uansett hva den måtte inneholde sier jeg HURRA for den norske matpakkekulturen :-)

  SvarSlett
 40. Jeg har blitt inspirert av fremsiden av boka di og bestemte meg for å bruke mere frukt og grønt. Til lille trille har reste ris med mais blitt en hitt :-) og da slipper jeg rester! Det har blitt wrap med div grønnsaker og det vi har av pålegg. Artig for barna med noe nytt, men vi har for det meste brød mat. Silikon muffins former har vi fylt med grønnsaker, ost og nøtter. Klasseskille nei, men kanskje har vi blitt flinkere til å variere. Sjokolade pålegg har vi, men kun til helga. Vil gjerne at mine barn skal se mulighetene og ikke begrensningene i mat såvel som i andre setninger:-) Stå på!

  SvarSlett
 41. Eg lagar vanlege brødskiver;) men eg har matbokser med fleire rom, slik at borna får noko i tillegg til brødskivene. Det kan vere agurk eller små tomatar, men oftast er det eplebåtar og anna frukt. For meg er det eit passe nivå;) Og så kan det jo skje at det blir ein neve nøtter og rosiner, eller ei lefse eller ein kavring... Alt etter kva eg har! Her får borna ikkje frukt på skulen, så då er det greitt å gje dei tilbodet!

  SvarSlett
 42. Du jeg lurte på hvornår du smører matpakken til dagen etter? Smører du om morningen eller kvelden før? Tenker at det kansje bliver kedeligt hvis man smører dagen inden, men mon man kan forberede noe til om morningen så det ikke skal tage så lang tid å smøre matpakken og samtidig gøre den indbydende. Håber på snarligt svar og 1000 tak for en super fin blogg :D

  SvarSlett
  Svar
  1. Jeg smører matpakkene om morgenen. Det tar snaut ti minutter, og den tiden vil jeg gjerne bruke.
   Iblant legger jeg med grove horn eller pizzasnurrer fra fryseren, tiner dem lett i mikroen før jeg pakker. Grønnsaker kan deles opp dagen i forveien hvis du vil spare litt tid på morgenen. Middagsrester er ofte populært i matboksen, det er jo også noe som er klart på forhånd.
   Du må bare finne ut av hva som er mest populært hos deg, og finne ut av hva som kan gjøres klart i forkant og hva som egner seg best å smøre samme dag.
   Lykke til! :)

   Slett