onsdag 9. mars 2011

Mat som medisin

Det er utrolig mye man kan lære når man først begynner å se på temaet «mat og ernæring». Jeg har sett i kokebøker og andre bøker, og lest masse på nettet. Noe av det jeg virkelig synes er spennende er at du kan få bedre helse av å spise riktig, eventuelt endre kostholdet ditt!
Spiser du «riktig» mat kan du nemlig bidra til å styrke immunforsvaret ditt. Visste du for eksempel at
  • Laks kan dempe betennelser fordi innholdet av omega-3 er så høyt
  • Ved å spise kylling kan du også føle deg bedre, den inneholder selen som er en infeksjonsdempende antioksidant
  • Havre og avocado kan øke motstandskraften mot infeksjoner fordi de er rike på vitamin E. Havre inneholder i tillegg flavonoider
  • Sink er immunstyrkende, og du får dette gjennom blant annet pinjekjerner
  • Tranebær har naturlige antibakterielle egenskaper, og naturlig juice fra tranebær er kjent for å hjelpe mot urinveisinfeksjon
  • En porsjon med blåbær gir like mye antioksidanter som fem porsjoner med brokkoli – og disse bærene kan dermed beskytte mot hjerte- og karsykdommer og mot flere typer kreft
  • En fiskemiddag i uken kan forebygge astma - du har nemlig dobbelt så stor sjanse for å få astma i voksen alder dersom du aldri spiste fisk som barn. Men det er ikke for sent selv om du ikke fikk fisk i oppveksten: du reduserer fremdeles risikoen for astmasymptomer ved å innføre et fiskemåltid i uken nå
  • C-vitaminer er som styrkedråper for kroppen. Gode kilder til c-vitaminer er blant annet rød og grønn paprika, rosenkål, jordbær og kiwi
  • B-vitaminer kan gjøre at kroppen tåler stress bedre. Du finner b-vitaminer i solsikkefrø og -olje
  • Hvitløk er virus- og bakterierhemmende, siden den øker produksjonen av hvite blodlegemer. Den har også rykte for å være hostedempende, slimløsende og feberstillende
  • Ingefær kan være gunstig å spise ved en begynnende forkjølelse, den er betennelsesdempende og kan også lindre smerter ved revmatisme  
  • Honning kan også være med på å styrke immunforsvaret. Siden surhetsgraden i honning er lav suger den derfor opp væskeinnholdet i bakteriene slik at de tørker ut. Kjenner du at en forkjølelse er i anmarsj kan du tilsette honning i urtete eller kamomillete. Unngå varm melk med honning ved sykdom – melken fremmer slimdannelse og kan forverre tilstanden
  • Asparges hjelper kroppen å skille ut giftstoffer fordi den er naturlig vanndrivende
  • Grønn te kan også beskytte mot sykdom, siden den inneholder kraftige antioksidante flavonoider
  • Naturris bidrar til å bygge opp motstandskraften vår fordi den inneholder sink, magnesium, fosfor og kobber

Jeg må innrømme at jeg er litt forvirret når det snakkes om antioksidanter og flavonoider, så jeg har prøvd å finne litt mer ut av det. Håper dette hjelper deg også!
Antioksidantene er et næringsstoff som beskytter cellene våre mot skader og sørger for at vi holder oss sunne og friske. Derfor er det viktig at vi får i oss nok av det.
Det beskytter cellene i kroppen og verner dem mot blant annet kreft og hjertesykdommer. Eksempel på antioksidanter er C-vitamin, E-vitamin, betakaroten og selen. Disse stoffene får vi i oss gjennom maten, som for eksempel:
  • Grønnsaker, spesielt brokkoli, rødkål og grønnkål
  • Nyper, valnøtter og solsikkefrø
  • Krekling, blåbær, hagebjørnebær, surkirsebær, ville bjørnebær, villjordbær, solsikkefrø, solbær og tyttebær
  • Vin, te (spesielt grønn te), kaffe og sjokolade
Du kan tenke på at antioksidantene sitter i fargesstoffene. Det betyr at de bærene, fruktene og grønnsakene som er mest fargesterke også har mest antioksidanter.

Flavonioder kalles antioksidanten som gir maten farge, og som finnes i de fleste planter. Disse har også veldig gunstige helseeffekter, siden forskerne tror disse stoffene kan ha en beskyttende virkning på kreft og på hjerte- og karsykdommer.

Vil du lære mer er det bare å sette i gang og søke på nettet, du kan lese og lære til øyet blir stort og vått.
Men kort oppsummert: jeg er ganske sikker på at man også kommer langt og gjør mye riktig ved å bruke sunn fornuft!

Ha en super dag!
♥ Marianne

Styrk ditt immunforsvar, Charlotte Haigh, J. M. Stenersens forlag. 

1 kommentar:

  1. Dette er interesant lesning!
    Ha en fin dag,
    klem Fredrikke

    SvarSlett