mandag 17. september 2012

Man tager 8 liter fløde ...


(Publisert fredag 14/9, oppdatert 17/9) Nå er det festmat på gang! I utgangspunktet er Panna Cotta en rask dessert å lage, men når man skal ha 45 porsjoner tar det litt lenger tid... :)
Moren min skal feire 70-årsdagen sin i morgen, så da har jeg ordnet til desserten i dag. Det tok jammen mer tid enn jeg hadde trodd - men så blir det bra også, da!    (Se oppskrift nederst)


For ikke å få desserten «for tung» valgte jeg å bruke ca 40% matfløte og resten kremfløte. Dette er en variant med sitron (kjempegodt), og den skal toppes med bringebærsaus.
Jeg beregnet 1,25 – 1,5 dl til hver - og traff ganske bra da jeg til slutt helte i glassene, det ble ca 3 dl til overs som guttene ble henrykt over - det får de spise. :)



Nesten 8 liter fløte, 11 dl sukker, sitron, vanilje og gelatin = stor kjele på komfyren. Ved siden av lager jeg bringebærsaus - jeg kokte 2 kg frosne bær med melis og vann, lot det til slutt renne av seg i tørkle.


Jeg har omregnet ingrediensene for å lage en oppskift som passer for omtrent 6 personer:

7,5 dl fløte (velg selv om du vil ha bare kremfløte eller blande med matfløte)
150 g sukker
1 (eller 2) vaniljestang
Skall av 1/2 sitron, finriv den gule delen av skallet
6 gelatinplater

Bringebærsaus:
1 pose frosne bringebør (225 g)
2 ss melis (cirka - smakes til)
1/2 dl vann
1 ts sitronsaft (smakes til)

FREMGANGSMÅTE
  1. Legg gelatinplatene i kaldt vann i ca fem minutter. Skyll de godt og klem ut vannet.
  2. Snitt vaniljen på langs, skrap ut førene. Spar på frø og stang.
  3. Vask og tørk sitronen, riv det gule på skallet (på halve sitronen) på et fint rivjern.
  4. Kok forsiktig opp fløte og sukker, vaniljestang, frø og sitronskall. La det trekke på svak varme i 5–10 minutter. Rør inn gelatinen til alt er oppløst. Siles i finmasket sil før du fordeler i 6 porsjonsglass. Sette kjølig i minst to timer før servering.
  5. Kok opp bringebær, vann, melis og sitronsaft, la det småkoke i fem minutter. Sil av i finmasket sil, kok gjerne litt til for å få sausen tykkere. Avkjøl.
Anrettes med en skje med bringebærsaus på toppen av panna cottaen før servering, gjerne også med noen friske bringebær og litt mynte eller sitronmelisse.



God appetitt - og god helg!
♥ Marianne

tirsdag 11. september 2012

Wrap it up!



Middagsrester er supert å ta med i matpakken. Lag taco eller noe annet mexicanskinspirert til middag i dag - og lag nok så du kan ha med i matpakken i morgen!

Her er det rester av gårsdagens tacomiddag, salat, guacamole, minimais og litt ost – i en grov tortillalefse. Pakket i en munter serviett.

I matpakken blir denne pakket i aluminiumsfolie, så holder den seg sammen frem til den skal spises.

Hva slags rester bruker du i matpakken?

♥ Marianne

 PS: Husk å bli med på Bunnpris' store matpakkekonkurranse - du kan vinne et gavekort på kr 2500!

søndag 9. september 2012

Søndagsfjes

Lørdager og søndager er tiden for å leke med maten, nå har vi så mye bedre tid enn i ukedagene!
Har du kokt egg i kjøleskapet  kan det være grunnlaget for masse morsomme ansikter eller annen pynt på skiven. Alt som er rundt kan bli øyne - og andre deler kan skjæres til av ost, paprika eller annen mat.

Med salami, agurk, cherrytomater, ost og gressløk får du en kanin (eler et kaninliknende vesen ...).
Med en halv oliven og et par agurkskiver får du en koala (øyne av kakepynt ...)

Kanskje dere kan ha en brødskivepyntekonkurranse i familien hver helg?
Hjemmefrokoster og helgedager er nok de beste pyntedagene, for jeg er ikke heeelt sikker på at all pynten holder seg på plass i timene fra de blir laget til de kommer frem fra matboks og sekker rundt lunsjtid... :)
 
Ferdigskåret ost bare «roper etter» å bli pyntet! Her har det blitt en kanin ved å bruke salatblader, oliven, gressløk og paprika. Munnen er tegnet på med matpenn.

Send meg gjerne dine morsomme brødskiveansikter på marianne@matpakkebloggen.no, så kan jeg dele dem med de andre bloggleserne!

Ha en super søndag!
♥ Marianne

PS: Husk å bli med på Bunnpris' store matpakkekonkurranse - du kan vinne et gavekort på kr 2500!

fredag 7. september 2012

Matglede


Ordet MATGLEDE er i grunnen et flott ord! Hvis du googler det får du omtrent 243000 treff, så det er mange som har et forhold til akkurat dette ordet!

For meg er det et positivt ord, som jeg forbinder med kos og hygge - og faktisk også god tid.

Det å ta seg tid til å spise er viktig, og hvis du tar litt ektra tid til å ordne med maten før du spiser blir fort måltidet enda hyggeligere.

I dag spiste jeg lunsjen min ute, jeg trakk te og pyntet brødskivene litt ekstra. Med sol, et lett drag i luften og ro ute fikk jeg en kjempegod lunsj - og MATGLEDEN var absolutt der!

Hvis du lurer på hva jeg spiste så kommer det her. :)
  • Olas hjemmebakte brød med:
  • Rød pesto, avokado og cherrytomater
  • Grønn pesto, mozarellaost og cherrytomater
  • Kruspersille og basilikum til pynt.

Barna mine får matglede gjennom variasjon i matboksene sine. De synes det er stas med alt det forskjellige de kan ha oppi, og de gangene de må spise frokost i barnehagen (vanligvis spiser vi hjemme sammen) er de kjempefornøyd fordi de da får med seg matboks. (Hmmm, nå slo det meg at jeg sikkert kan 'sprite' opp frokosten hjemme også så den blir mer spennende ... )

Jeg er i alle fall opptatt av at barna og vi voksne skal ha matglede - og hyggelige måltider sammen. :)

Hva gir deg matglede?

God helg!
♥ Marianne

PS: Husk å bli med på Bunnpris' store matpakkekonkurranse - du kan vinne et gavekort på kr 2500!

onsdag 5. september 2012

«HURTIGLUNSJ»

Med litt planlegging av ukens middager kan også matpakkene få et løft. Spiser du for eksempel kyllinglår med ris eller couscous til middag, kan du ta med rester i matpakken den påfølgende dagen.

Fiskekaker er også godt i matpakkene, kjøttkaker eller -boller (fortrinnsvis uten saus), et stykke pizza eller en wrap med gårsdagens tacorester.

Den grønne salaten fra middagen i går kan piffes opp med fetaost, rødløk og cherrytomater, eller du kan dele opp kylling og ha et helt måltid bare i salaten.
Tacorester kan også blandes i salaten, knus noen skjell og ha i rester av kjøttdeigen sammen med tomat- og agurkbiter og kanskje litt mais.

Her er det bare å bruke fantasien - og de restene du har liggende. Når du bruker middagsrester tar det ikke lang tid å lage en fristende matpakke dagen etter!

Ha en super dag!

♥ Marianne


PS: Husk å bli med på Bunnpris' store matpakkekonkurranse - du kan vinne et gavekort på kr 2500! 

tirsdag 4. september 2012

Har vi fått et «matpakkepoliti»?

Jeg har fulgt med på den pågående «matpakkedebatten» i aviser og i forumer, og nå klarer jeg ikke tie stille lenger – jeg må si noe jeg også! For jammen meg er det mye synsing og meninger ute og går! 

Det er en artikkel på NRK og to artikler i Aftenpostens seksjon «Osloby» som har igangsatt mange av diskusjonene. NRK skriver under overskriften «– Denne trenden kan skapa klasseskilje» (31/8, av Samina Bruket og Mathias Oppedal), i Osloby kan du lese kommentaren til June Westerveld fra 27/8: «Festmatpakke hver dag» og artikkelen fra i går (3/9) ført i pennen av May Andrine Gran: «Forskere advarer mot fancy matpakketrend».

«– Friske barn må kunne eta vanleg
mat som liknar på vanleg mat.
Det er noko gale om me til dømes
ikkje kan eta ei fiskekake, som
liknar på ei fiskekake, seier
Elisabeth Lind Melbye,
ernæringsfysiolog og forskar ved
Universitetet i Stavanger til NRK.»

Hun sier videre at hun tror (merk deg det, hun TROR) mange foreldre kjenner på et press når det gjelder matboksen de sender med barna, ettersom man leser om dette fenomenet i avisene, på nett og på blogger. Hun sier at man lett kan tenke at det er dette som gjelder, og at det ikke er godt nok dersom man ikke lager matpakker på denne måten.

Osloby har intervjuet Nanna Lien, forsker innen ernæringsvitenskap ved Universitetet i Oslo:

«- Jeg har ingen data på dette som forsker,
men basert på teorien om at de med høy
status ønsker å differensiere seg fra de
med lavere status så kan matpakken
brukes til å skape et klasseskille.
Dette kan skape et økt press - både
tidspress og økonomisk press -
på foreldre generelt om at matpakken
skal se fin ut, sier hun til Osloby.no.»

Lien er av den oppfatning at foreldrene starter å «dille» med maten fordi barna ikke vil spise vanlig mat.

I Westervelds kommentar kan vi lese:
«Jeg tror behovet for å dandere
et koldtbord til treåringers matpakke
på en tirsdag må være et symptom
på at noe er galt med vårt syn på
service til barna. Trolig bunner det
i en snev av dårlig samvittighet.
At de små englene må få det aller
beste for å vite at vi elsker dem.»


Vil du ha et sitat fra meg også om denne saken?
DE HAR IKKE SKJØNT POENGET!!!

Jeg (og mange av dere med meg, vet jeg) lager varierte matpakker til barna og oss selv for at de skal få varierte matpakker. Det er ikke noe mer hokus pokus enn det.

Det er få, om noen, i Norge som lager gjennomtenkte Bento-bokser som tar timevis å lage - men det er mange av oss som kutter opp gulrøttene og eplene før de pakkes til dagens lunsj.

Voksne skal spise ca 500 gram med grønnsaker og frukt hver dag, barn noe mindre - men uansett skal de ha fem porsjoner. HVER DAG. Hvordan får vi til det hvis vi ikke inkluderer nettopp frukt og grønt i lunsjen?

Jeg lager ikke varierte matpakker for å vise at jeg har annen status enn de andre foreldrene i barnehagen. Jeg er en høyst gjennomsnittlig kvinne og småbarnsmor. Jeg lager matboksene varierte for at barna skal kunne kose seg med maten, og få i seg fiber og proteiner og grønt og frukt.

Jeg lager ikke varierte matpakker fordi jeg vil bruke mer penger på matpakkene enn andre. For det bruker jeg ikke. Jeg sender med middagsrester og grønnsaker, frukt, brødskiver eller knekkebrød, vanlig pålegg og hva jeg ellers har i skuffer og skap. Det meste kjøpt i nærbutikken. Jeg bruker aldri mer enn 10 minutter på å pakke matboksene om morgenen, og det synes jeg er vel anvendt tid.

Jeg lager ikke salamiroser. Jeg har sett bilde av det i Susanne Kaluza sin bok og tenkte at det må jeg prøve en gang. :) Jeg stikker ut en og annen stjerne eller blomst i agurk eller ost. Jeg kutter opp eplene før de går i boksene. Jeg deler av og til opp lefsene med pålegg så de ser litt tapasaktige ut. Ofte får de bare et lag leverpostei og blir lagt som hel rull i boksen. Av og til stikker jeg småpølser på et grillspyd. Når jeg skjærer opp agurk og falukorv til å ha i boksen legger jeg dem annen hver - sånn for at det skal se bra ut.

Barna mine spiser også brødskiver med ost eller leverpostei. De spiser mat uten pynt. En av dem spiser det aller meste, den andre er mer kresen i forhold til hva han vil ha. Akkurat som de fleste andre barn.
Jeg bruker ekstra bokser eller matbokser med flere rom for å få maten frem i forholdsvis delikat stand. Det er OK for meg om barna spiser opp maten sin - og det er helt greit om de ikke gjør det.
Og for å ha sagt det: all maten her i huset likner på vanlig mat!

Og jo da, jeg har også laget noen superfestlige ansikter på brødskivene, fått en fiskekake til å se ut som et slangehode og laget larven aldrimett - men for å være helt ærlig så er ikke slike skiver hverdagskost her i huset heller. Men så lenge jeg blogger for å inspirere andre synes jeg det er gøy å showe litt ekstra av og til.

Jeg ønsker å gi barna mine gode matvaner, variert kost, en holdning om at grønnsaker og frukt er en naturlig del av alle måltider - og matglede.

Jeg fant et herlig innlegg i et av forumene, som jeg tillater meg å avslutte med. Jeg håper «Drømmedama» tilgir meg for å låne det hun har sagt - hun er en kvinne etter mitt hjerte med en god porsjon ironi:


«For å tydelig markere at jeg hever meg
og mine barn over den gemene hop, skal
jeg heretter sende med barna små, håndskårne
litterære figurer i matboksen hver dag.
Tenker jeg starter i morgen med en litt
skøyeraktig Peer. Skåret ut i nepe.»

Har du lest helt ned hit er jeg imponert - takk for følget! Legg gjerne igjen en kommentar om hva du synes. :)
♥ Marianne


mandag 3. september 2012

Mathjelpen for foreldre


Har du barn i første klasse? Da har du kanskje fått denne boken allerede. Den blir nemlig delt ut gratis til alle årets førsteklassinger. Jeg har vært så heldig å få den tilsendt, og vet også at den kan kjøpes i bokhandelen eller på nett.

Mathjelpen for foreldre er et samarbeid mellom Kagge Forlag (utgiver av boken) og Opplysningskontoret for frukt og grønt (OFG). Den er skrevet av Rune Blomhoff og Camilla Andersen. Boken er delt opp slik at den tar for seg alle dagens måltider i tillegg til en rekke råd, tips og ideer til sunn og enkel matlaging.

Rune Blomhoff er ernæringsprofessor, og forteller innledningsvis om hva som er sunn mat og hvorfor man bør spise sunt.  Oppskriftene er det Camilla Andersen som står bak, hun er ernæringsfysiolog og småbarnsmor.

Faktadelen er interessant, den forklarer lettfattelig hvordan man kan få til et godt og sunt kosthold i familien - og hvorfor. Den tar for seg hvordan du kan involvere barna i matlagingen, gir deg tips til innkjøp, forklarer litt om nøkkelhullsmerking og brødskala og fortelle om viktigheten av 5-om-dagen.
Og selvfølgelig - denne boken har mange spennende og fristende oppskrifter.

Foto: Frukt.no
Her får du mange gode oppskrifter til matpakken, forslag til frokost, middag og til - et herlig uttrykk - plyndringstimen. I tillegg er boksidene 'krydret' med små tips-sirkler for å variere rettene, involvere barna eller faktaopplysninger.

Du trenger ikke ha barn i førsteklasse for å like denne boken - den er god for alle som ønsker tips til hverdagsmaten.

♥ Marianne


PS: Husk å bli med på Bunnpris' store matpakkekonkurranse - du kan vinne et gavekort på kr 2500!